Nieuws van Castilla Taalconsultancy: Hoe vind je als ouder aansluiting bij je puber?

Bij Castilla Taalconsultancy houden we je graag op de hoogte met waardevolle tips en inzichten. In ons nieuws delen we onderwerpen die relevant zijn voor ouders, opvoeders en professionals.

19 november 2024 – Onze pubers zitten midden in een belangrijke fase van hun leven waarin er van alles verandert: in hun lichaam, in hun hoofd én in hun sociale omgeving. Voor ons als ouders kan het een flinke uitdaging zijn om aansluiting bij hen te vinden. Begrijpen wat er in hun hoofd speelt, is echter een mooie eerste stap om meer verbinding te creëren en hen te ondersteunen in deze belangrijke levensfase.

De puberteit is een periode van enorme groei en verandering. Het brein van pubers is volop in ontwikkeling, wat kan leiden tot wisselende stemmingen, impulsiviteit en een zoektocht naar zelfstandigheid. Dit kan soms botsen met wat ouders gewend zijn. Maar door te investeren in wederzijds begrip, kun je samen deze spannende periode doorkomen.

Hier zijn een paar tips om meer aansluiting te vinden bij je puber:

Kijk samen naar de serie ‘Pubers’ bij BNNVARA op NPO 3. Deze serie biedt een inkijkje in het leven van pubers, gezien door de ogen van zowel de tieners zelf als hun ouders. Van chaotische slaapkamers en onuitstaanbare ochtendhumeuren tot ouders die overbezorgd of bemoeizuchtig zijn. Met Kluun als voice-over krijgt de serie een wetenschappelijke ondertoon, waarin hij inzicht biedt in het fascinerende puberbrein. Daarnaast deelt de serie praktische tips om ouders te helpen omgaan met de uitdagingen van deze levensfase. Samen kijken kan een mooie manier zijn om het gesprek met je puber op gang te brengen.

Een andere kijktip is de film Inside Out (deel 1 & 2). Een andere aanrader die we graag delen via ons nieuws bij Castilla Taalconsultancy is de film Inside Out. (deel 1 & 2). Deze film speelt zich af in het hoofd van een jong meisje, Riley, en brengt haar emoties – zoals angst, woede, verdriet en vreugde – op een creatieve manier in beeld.. Dit kan helpen bij het begrip voor het puberbrein.

Ga wandelen. Een ontspannen wandeling biedt vaak de kans om in alle rust te praten. Zonder de druk van oogcontact en met de frisse lucht om je heen, komt een gesprek vaak vanzelf op gang.

Blijf nieuwsgierig en stel vragen. Probeer zonder oordeel te luisteren naar wat er in hun wereld speelt, zelfs als dat soms iets heel anders is dan wat jij gewend bent.

Door actief interesse te tonen en samen iets te ondernemen, bouw je langzaam maar zeker aan een sterkere band. En onthoud: je hoeft niet altijd perfect te zijn als ouder, het gaat erom dat je er voor je pubers bent!

Tips tegen examenstress

17 mei 2024 – We zitten weer midden in die spannende tijd van het jaar – de eindexamenperiode! Het is volkomen normaal dat je kind een beetje nerveus is, want het is tenslotte een belangrijke mijlpaal. Maar toch kan die examenstress soms behoorlijk overweldigend zijn. Wat echter belangrijk is om te onthouden, is dat er manieren zijn om die stress onder controle te houden.

Eén van mijn favoriete manieren om de spanning te verminderen is door simpelweg even bewust te ademen. Uit het hoofd, in het lichaam.

Lees hier het hele artikel.

Nieuw onderzoek over aanpak eenzaamheid bij kwetsbare jongeren

29 januari 2024 – Steeds meer jongeren in Nederland voelen zich eenzaam. En dat geldt in het bijzonder voor kwetsbare jongeren. Tegelijkertijd weten professionals in het onderwijs, de jeugdzorg en het jongerenwerk niet goed hoe ze jongeren hierbij kunnen ondersteunen. De lectoraten Jeugdzorg en Kansrijke Schoolloopbanen in een diverse stad van de HvA starten daarom een nieuw onderzoek. Centraal staat de vraag hoe professionals kwetsbare jongeren op een praktische manier kunnen ondersteunen bij gevoelens van eenzaamheid. Het onderzoek wordt gefinancierd met een RAAK Publiek subsidie van regieorgaan SIA

Lees hier het hele nieuws artikel.